Rehberlik

Paragraf Neti Nasıl Arttırılır?

Üniversiteye hazırlık sürecinde Türkçe dersi belki binlerce kişinin önüne geçmenizi sağlayacak. Bunun için Türkçe içerisinde en ağır konu paragraftır. Paragrafı çözebilmek ve net sayınız artırabilmek için büyük çaba göstermelisiniz. Bu konuda öncelikli olarak paragrafın ana konularına değinelim. Yani paragraf ne demek ve paragraf soruları nasıl çözülür?

Paragraf sorularında genel itibariyle belirli bir boyutta metin verilir ve o metinle ilgili sorular size sorulur. Metnin içerisindeki bilgileri okurken iyi anlamak son derece önemlidir. Üniversiteye hazırlık sınavları olduğu için uzun paragraf metinlerini hızlı bir şekilde okumak ve anlamak vakit kaybetmenize engel olacaktır. Yani öncelikli olarak paragraf sorularını çözerken en uzun metni bile kısa bir süre içerisinde okuyup anlamak için çaba göstermelisiniz.

Çok Kitap Okumak Paragraf Netini Artırmaya Faydalı Mı?

Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren edinmeniz gereken bir davranıştır. Üniversiteye hazırlık sürecinde veya diğer sınavlarda soruların net bir şekilde anlamakta kitap okuma alışkanlığı size büyük fayda sağlayacaktır. Ancak zararın neresinden dönülse kardır düşüncesiyle kitap okuma alışkanlığınız olmasa bile fırsat buldukça dergi, gazete,kitap gibi mecralarda okumalar yapmanız paragraf netinizi artırmanızda oldukça faydalı olacaktır. Çünkü kitap okumak beynin total korteksinde büyük uyarılara ve derin düşüncelere sebep oluyor. Paragraf soruları hızlı bir şekilde kavrama mantığı içerisinde hazırlandığı için soruları çözerken beynin frontal korteksi çalışıyor. Beynin frontal korteksinde yer alan kıvrımları arttırabilmek için sınav öncesinde egzersiz yapmak şart. Bu egzersizi de bol bol paragraf sorusu çözerek ve kitap okuyarak gerçekleştirebilirsiniz.

Günde Kaç Tane Paragraf Sorusu Çözmeliyim?

Türkçe ve Edebiyat testlerinde size yöneltilen paragraf sorularını hızlı ve doğru bir şekilde yanıt verebilmek için her gün paragraf sorusu çözmeniz en önemli husustur. Bol bol paragraf sorusu çözün. Kişinin paragraf sorularında ki etkinliğine bağlı olmakla birlikte günlük çözeceği soru sayısı değişkenlik gösterir. Örneğin her testte bir iki yanlış yapan bir kişi günde 10 paragraf sorusu çözmesi yeterli iken, 10 ve üzerinde yanlış yapan kişinin günde 100 paragraf sorusu çözmesi orantılı olacaktır. Paragraf sorularının çözümü oldukça sıkıcı bunun farkındayız. Ancak soruları okurken kafanızda bir hikayeleştirme yapmanız ve sorunun sonuna geldiğinizde başını unutmamanız için tüm dikkatinizi soruya vermeniz gerekiyor. Bunun için de sağlam bir konsantrasyon yeteneğine sahip olmalısınız.

Paragraf Netini Artırmak İçin Sorulara Nasıl Yaklaşmalısınız?

Paragraf sorularında daha fazla net yapabilmek için daha fazla soru çözmenin farkına varın. Daha sonra soru kökünde oluşan olumsuz soru yargılarını mutlaka dikkatli bir şekilde okuyun. Genellikle deneme sınavlarında olumsuz soru yargıları koyu renkle belirtilir. Ancak bazı sınavlarda koyu renkle belirtilmek zorunda değildir. Bunun için soru köküne dikkat etmek netlerinizin artmasında oldukça faydalı olacaktır.

Uzun paragraf sorularını çözerken sorunun sonuna geldiğinde başını unutabilirsiniz. Bu durumların önüne geçebilmek için mutlaka belirli aralıklarla kitap okumak ve paragraf sorusu çözmeyi unutmayın. Sorulara tam bir şekilde konsantre olduğunuz takdirde paragraf netleriniz hızlı bir şekilde artış gösterecektir. Her deneme sınavına mutlaka girin. Deneme sınavları kendinizi net bir şekilde görebileceğiniz ve daha sonrasında ders planınızı düzenleyebileceğiniz avantajlardır. Özellikle Türkiye geneli deneme sınavları Türkiye genelinde binlerce öğrencinin girdiği ve sizin de sıralamanızı net bir şekilde görebileceğiniz sınav öncesi deneme amaçlı yapılır. Sizler Türkiye geneli deneme sınavlarına girerek öğrencilerin arasındaki konumunuzu sınav öncesinde ortalamaya yakın bir şekilde öğrenebilirsiniz. Son olarak paragraf netlerini arttırmanız için soru köküne konsantrasyon yeteneğinize ve düzenli tekrarlara dikkat etmeyi unutmayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu