Rehberlik

9. Sınıflar Nasıl Çalışmalı?

Liselere giriş sınavına girdikten sonra sonuçlarınız açıklandı. Hepiniz tercihlerinizde yer alan liselere yerleştirildiniz. Acı tatlı büyük bir sınav performansını geride bıraktınız. Bu oldukça önemli bir konu. Ter döktünüz ve emeğinizin karşılığını aldınız. Şimdi sıra lisede. Lise hayatı ortaokuldan ve ilkokuldan biraz farklı. Hocalar sizin bir şeyler öğrenmeniz için eskisi gibi çaba sarf etmiyor. Sizler artık büyüdünüz ve bilgiyi öğrenmek için kendinizin bir şeyler yapması gerekiyor. Bunun için ortaokul ve ilkokula göre daha fazla çalışmanız lazım.

İşi baştan sıkı tutun ki 12. sınıfa geldiğinizde üniversiteye hazırlanma konusunda herhangi bir zorluk yaşamayın. Yapacağınız şey aslında çok basit; okulda anlatılan her dersi eve gelince kısa bir tekrar etmeniz. Elbette her gün anlatılan her konuyu öğrenmek gibi bir durum söz konusu değil. Öğrenme süreci uzun bir dönemi kapsıyor. Hoca size bir konuyu anlattı ve ertesi gün sizin bu konu hakkında derin bir bilgiye sahip olmanız gibi bir durum söz konusu değil. Uzun bir zamana yayarak konuyu öğrenmek ve hatırlamanızı kolaylaştıracak yollar ve sinapslar kurmak beyninizin elinde olan bir şey.

Sayısal Derslere Nasıl Çalışacağım?

9. Sınıftan sonra liselerde bölüm seçmeye başlıyorsunuz. Ancak 9. Sınıfta sözel sayısal dersleri eşit ağırlıkta olarak görüyorsunuz. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, geometri gibi derslere nasıl çalışacağınız konusunda bilginiz yoksa yazımızı okumaya devam edin. Öncelikli olarak herkesin sayısal dersleri aynı oranda anlama kapasitesi yoktur. Bunu kabullenmek gerekiyor. Eğer sayısal dersleri anlamakta zorlanıyorsanız kolay bir şekilde anlayan kişilere göre daha fazla performans göstermeniz gerektiğinin farkında olun ve bunu kabul edin. Sizlere kolay gelen bir konudan başlamak sayısal dersleri sevmenize yardımcı olacaktır. Örneğin; matematikte Bölme Bölünebilme, EBOB-EKOK konularında zorluk çekiyorsanız öncelikli olarak konunun daha rahat anlaşılması için Sayılar konusunu bitirebilirsiniz. Ardından aklınıza takılan soruları not edip öğretmeninize sormak için gevşek davranmayın. Öğrenmekte zorlandığınız konuya geldiğinizde ise asla ertelemeyin. Eninde sonunda o konuyu öğreneceksiniz, bari zamanında öğrenin. Sayısal dersler içinde geometri çok nankör bir derstir. Çözdüğünüz bir soru tipini ertesi gün çözmekte zorlanabilirsiniz. Bunun için günlük olarak pratik tekrarlar yapmak geometriyi daha iyi öğrenmenize sebep olacaktır.

Sözel Derslere Nasıl Çalışmalıyım?

9. Sınıfta tarih, coğrafya gibi sözel dersler bulunuyor. Ayrıca edebiyat da başlangıç seviyesinde öğrencilere veriliyor. İlerleyen sınıflarda hangi bölümü seçeceğiniz belli olmadığı için ve karşınıza çıkan her soruyu cevaplayınca belki de binlerce kişinin önüne geçmeniz mümkün olacağı durumunda sözel derslere de ilgi alanınız dışında olsa bile ayrı bir önem vermeniz gerekiyor. Sözel derslere beyninizin anlama kapasitesine göre değişik açılardan yaklaşmakta fayda var. Size şöyle anlatmak istiyorum; kimi öğrenci tarihi defalarca okuyarak kafasına yerleştirir. Kimi öğrenci ise defalarca özet not çıkararak anlayabilir. Bu tamamen sizin çalışma stilinize kalmış bir durum. Yazmak size vakit kaybı geliyorsa defalarca okuyarak tekrar etmek ve bunu sesli bir şekilde yapmak iyi bir yöntem olabilir. Aynı şekilde coğrafya, felsefe ve edebiyat dersleri için de geçerli. Olaylar arasında bir hikaye oluşturmak ve kafanızda anlatılan dersi belirli bir olay örgüsü içerisinde kurgulamak akılda kalıcılığı arttırır. Daha sonrasında ise sınavlarda sorulabilecek önemli yerler için zihninizde akrostiş oluşturmak soruları hızlı bir şekilde cevaplamanıza yardımcı olacaktır.

Bunun haricinde sayısal ve sözel derslerden ziyade yabancı dil dersleri de alıyorsanız kariyer hayatınızda sizlere yardımcı olacağı düşüncesiyle hareket etmeniz gerekiyor. Çünkü belli bir yaştan sonra dil öğrenmek gerçekten çok zor. En azından temel oluşturmak için yabancı dil derslerine de belirli miktarda önem vermek lazım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu