Rehberlik

Çalıştığım Konuları Unutuyorum Neler Yapmalıyım?

TYT ve AYT gibi ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavlara çalışırken önümüzde çeşitli derslerden birçok konu bulunuyor. Bu konulara çalışabilmek belli bir disiplin ve kararlılık gerektiriyor. Öğrencilerin çoğu konu sayısının fazla olmasından ve konuları sınavın yapılacağı tarihe kadar yetiştirememekten yakınıyor. Gerekli tekrarları yaptığınız takdirde ve konularda belli bir zamanlama stratejisi oluşturursanız sınav anına kadar konuları bitirmiş ve yeteri kadar tekrarı yapmış olursunuz. Tekrar yapmak konuları unutmamak açısından oldukça önemli bir mevzu. Matematikte diyelim problemler konusuna çalıştığınız konu geniş olduğu için ilerleyen zamanlarda unutma ihtimaliniz oldukça fazla. Peki konuları unutmamak için ne yapmak gerekiyor? Tabii ki belirli aralıklarla tekrar etmek konunun akılda kalıcılığını artırır ve sınavda karşınıza çıkan her türlü soruyu yapma olasılığınızı yükseltir. Her öğrencinin tekrar yapma stili farklıdır. Kimisi soru çözerek tekrar yapar, kimi öğrenci ise konuyu en baştan tekrar çalışarak unutma gibi bir olumsuzluğu ortadan kaldırabilir.

Konu Tekrarlarını Nasıl Yapmalıyız?

Planladığınız konuya çalıştıktan sonra sınava kadar akılda kalıcılığı arttırmak için ve karşınıza çıkan soruları kolay bir şekilde cevaplayabilmek amacıyla mutlaka konu tekrarı yapmalısınız. Peki tekrarları nasıl ve hangi aralıklarla gerçekleştirebilirsiniz? Bu sorunun cevabı oldukça farklı bir şekilde cevaplandırılmaktadır. Çünkü öğrencilerin çalışma stili birbirinden farklı olduğu için bir öğrenci konuyu çalıştıktan sonra bir tekrar ile soruları cevaplandırabilirken, başka bir öğrenci 2 ya da 3 tekrar, belki daha fazla konu tekrarı ile karşısına çıkan sorulara doğru yanıt verebilmektedir. Durum oldukça spesifik bir şekilde ilerler ve konu tekrarları bu nedenle kişiye göre değişir.

Matematik dersinde konu tekrarları genellikle sık ve çok soru çözerek gerçekleştirilir. Matematik dersinde olduğu gibi fizik, kimya, biyoloji, geometri gibi diğer sayısal derslerde de öğrenciler genellikle konu tekrarlarını çok fazla soru çözerek yaparlar. Sözel derslerde de konu tekrarları genelde konuyu birden fazla okuyarak gerçekleştirilir. Türkçe dilbilgisi konuları genellikle akılda uzun süre kalmadığı için öğrenci konuyu bir defa çalıştıktan sonra üzerinden fazla zaman geçirmeden mutlaka tekrarını gerçekleştirmelidir.

Konu Tekrarı Yaparken Hangi Yöntemleri Kullanmalıyız?

Konu tekrarları merkezi sınavlara çalışırken kilit noktayı oluşturuyor. Örneğin; matematik, geometri, fizik, kimya ve biyoloji gibi sayısal derslerde formüller kimi zaman akılda kalmıyor. Bu durumda öğrencinin konuyu tekrar etmesi soruyu çözerken problemin formülünü kolay hatırlatmasına neden oluyor. Diğer yandan Türkçe, tarih, coğrafya, felsefe, edebiyat gibi sözel derslerin tekrarı ise bazı öğrenciler tarafından soru çözümü, bazıları için ise konuları sesli bir şekilde okuyarak gerçekleştiriliyor. Çalışma yöntemi olarak pomodoro, feynman gibi yöntemler öğrencilerin sık tercih ettiği teknikler arasında yer alıyor. Konuyu çalıştıktan sonra tekrarını gerçekleştirmek çoğu öğrenci için işkence gibi görünse de bu tekrarı yapmak zorundayız. Çünkü merkezi sınavlara hazırlık süreci oldukça uzun ve çalışılan bir konu bu uzun süreçte bir defa çalışılırsa maalesef akılda kalmıyor. Düzenli ve sık aralıklarla yapılan tekrarlar öğrencinin başarı şansını daha çok arttırıyor.

Ders çalışma alışkanlığınız yoksa ve bu alışkanlığı kazanmak istiyorsanız şu yazımıza bakabilirsiniz: https://ykshocam.com/ders-calisma-aliskanligi-nasil-kazanilir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu