Rehberlik

TYT ve AYT Beraber Mi Çalışılmalı?

Türkiye’de üniversite hazırlık sürecinde son sınav güncellemelerine göre genel yapılan sınavların isimleri AYT, YDT ve TYT olarak değiştirilmiştir. Merkezi oturum olarak yapılan bu sınavların TYT kısmı Haziran ayında AYT ve YDT kısmı da TYT sınavından 1 gün sonra gerçekleştirilir. TYT sınavı tüm adayların girmek zorunda olduğu temel yeterlilik testi olarak adlandırılır. Bu sınavda adaylara 120 soru yöneltilir ve toplamda 135 dakika süre verilir. Milyonlarca kişi soruları cevaplarken ter döker. AYT ve TYT sınavlarına girebilmek için liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Liselerin son sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun adaylar bu sınava girerek üniversitedeki hayal ettikleri mesleklere yönlendirilir. Milyonlarca kişinin AYT ve TYT sınavlarına hazırlanırken akıllarındaki tek bir soru; “AYT ve TYT sınavlarına beraber mi çalışmalıyım?” olmaktadır. Bizler adaylara bu yazımızda akıllardaki tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Temel Yeterlilik Testine Nasıl Çalışmalıyım?

Milyonlarca kişi üniversite sınavı esnasında ter dökerken temel yeterlilik testine önceden hummalı bir çalışma yapmak sizi binlerce kişinin önüne geçirecektir. Bu konuda esasen liseye başlarken üniversite sınavının bilincinde olarak bir hazırlık göstermek gerekir. Ancak son sınıfa geldiyseniz ya da mezun bir öğrenci iseniz yeteri kadar sınavlara çalışamadıysanız yine de telaş yapmanıza gerek yok. Sıfırdan başlasanız bile seviyenize ve kazanmak istediğiniz bölüme göre TYT yarışından başarıyla çıkabilmeniz mümkün görünüyor. Ancak şöyle bir durum var; örneğin siz Boğaziçi İşletme bölümünü kazanmak istiyorsunuz ve yıl boyunca yeterli çalışma göstermediniz. Ama son 3 ay çalışsam yaparım diye bir beklenti içindesiniz. Temeliniz yoksa başarı şansınız da çok azdır. Bu sınavlar için uzun bir performans göstermek gerekiyor. Kimi son sene çalışarak hallediyor. Kimi ise 4 yıl lise hayatı boyunca gayret gösteriyor. Ancak bilinen bir şey var ki; kimse çalışmadan bir şey yapamıyor. Tek yol; çok çalışmak…

TYT sınavına hazırlık için uzun bir süre planlı bir şekilde performans göstermeniz gerekiyor. Planlı olduğunuz takdirde başarıyı hızlı bir şekilde yakalarsınız.

TYT ve AYT Sınavlarına Birlikte Çalışmak Zor Olmaz Mı?

TYT ve AYT sınavlarını bir bütün olarak değerlendirip sınavlara birlikte çalışmak son derece mantıklı bir davranıştır. Bir dönemin hepsini sırf TYT çalışmak 2. dönemi de AYT sınavına ayırmak mantıksız bir davranıştır. TYT ve AYT sınavları birbirleri ile ilişkili olduğu için sınavlara ve konulara paralel bir şekilde yaklaşım göstermek sınavlar arasında geçişi kolaylaştıracak ve başarı şansınızı arttıracaktır. Sınavların arasında ortalama 1 gün olduğu için sınavları TYT ve AYT diye ayırmak çok mantıksızdır. Çünkü AYT sorularını çözmek için TYT, TYT sorularını çözmek için AYT konularına ihtiyacınız vardır.

Sınavlara çalışırken TYT konularına daha ağırlık vermek temel bir düzeyde sınav konsantrasyonunuzu sağlamak için iyi bir karar olabilir. Ancak AYT konularını da kesinlikle ihmal etmeyin. Örneğin bir ay boyunca hep TYT çalıştıysanız 2. aya başlarken AYT konularını da beraber götürebilirsiniz. AYT konularına başlarken de temel konulara öncelik vermeniz sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü temel konular hem AYT netleriniz hem de TYT netlerinizin artışını sağlar. Daha sonra AYT konularının can alıcı zor kısımlarını halletmek deneme sınavlarındaki netlerinizde büyük bir artış sağlayacaktır. Ancak şöyle bir hataya kesinlikle düşmeyin; türev, integral, Edebiyat’ın Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı bölümü tarih ve coğrafyanın son konularını kesinlikle AYT sınavına yakın bir zamana bırakmayın. Mümkünse belirli derslerin son konularını ikinci dönemin başında bitirmeye çalışın. Daha sonra sık tekrarlar yaparak konuları pekiştirin. Öğrencilerin çoğunluğunun zorlandığı konuları son zamana bırakmak öğrencilerde büyük bir panik havası yaşanmasına sebep olur ve büyük kitleler sınava çalışmayı bırakır. Böyle bir hataya kesinlikle düşmemenizi öneriyoruz.

TYT ve AYT sınavları, birbirinden bağımsız olarak çalışılabilir, ancak genellikle birlikte çalışmak daha verimli olabilir. Çünkü TYT, AYT’ye hazırlık sürecinde temel bir hazırlık sağlar ve AYT’deki konuların çoğunu kapsar.

Öğrenciler, öncelikle TYT konularını çalışarak temel bilgilerini pekiştirmeli ve ardından AYT’ye hazırlık yapmalıdırlar. AYT’de çalışacakları alana göre konuları öğrenmeli, soru çözme becerilerini geliştirmeli ve deneme sınavları çözerek sınav stratejilerini pekiştirmelidirler.

Sonuç olarak, TYT ve AYT sınavları ayrı ayrı çalışılabilir, ancak daha etkili bir hazırlık için birlikte çalışmak önerilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu