10. Sınıflar Nasıl Çalışmalı?
Liselere giriş sınavına atlattınız ve 9. sınıfın sonunda 10. sınıfa geldiniz. Artık bir nebze de olsa liseye alıştınız ve az ya da çok dersler ile birlikte keyifli zamanlar geçirdiniz. Şimdi geleceğinizin planını yapma vakti. 10. Sınıfta sahip olmanız gereken birtakım beceriler mevcut. Bu saatten sonra yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız ile ilgili olarak ders dışında birkaç etkinlik içerisinde bulunabilirsiniz. Eğer daha önce herhangi bir spor dalı, müzik alanı ile ilgilenmediyseniz bir kulübe üye olmayı deneyebilirsiniz. Birçok konuda uzman olmak mümkün değildir. Bunun için her konuda bilgi sahibi olmak ve bir konuda uzmanlaşmak akıllıca bir davranış olacaktır. İleriye yönelik yapmayı düşündüğünüz meslekler için liderlik fırsatları aramaya başlayın. Bir kulübe üye olmak ve kulüpte kendinize bağımsız etkinlikler oluşturmak sizi kişilik olarak oldukça ileri bir seviyeye taşıyacaktır. Gönüllü çalışmalar yapmak ve inisiyatif alarak kitleleri yönlendirmek 10. sınıfta ders dışında yapabileceğiniz etkinlikler arasında yer alır.
Ders Notlarınızı Çöpe Atmayın
Liseye başladığımızdan beri elde edindiğiniz deneyimleri bir çırpıda çöpe atmayın. Üniversite sınavına hazırlık için 9. sınıf notlarınız size yardımcı olacak. Eğer 9. sınıfta yeterli bir performans gösteremediyseniz endişeye kapılmayın. Tempoyu yakalayabilir ve hızlı bir şekilde eksiklerinizi kapatabilirsiniz. 10. Sınıftan itibaren sağlam bir temel oluşturup ileride yapmak istediğiniz meslek için büyük bir aşama kaydedebilirsiniz. Bu demektir ki 10. sınıf sizin için bir kilometre taşıdır. Bu seneyi iyi değerlendirdiğiniz ve çalışma alışkanlığı edindiğiniz takdirde ilerleyen zamanlarda oldukça rahat edeceksiniz demektir.
Kendinizi Sürekli Geliştirin
9. Sınıfta görmeye başladığınız yabancı dil eğitimlerinizi 10. sınıfta da pekiştirmeye devam edin. Bir veya mümkünse daha fazla yabancı dil öğrenimi size ileride meslek hayatınızda oldukça yarar sağlayacaktır. Lisede mevcut olan sosyal kulüplere ek olarak gerçek hayatınızda kendinizi geliştirmek adına sürekli olarak belirli aralıklarla kitap okumak ufkunuzu genişletecektir. Ders dışı etkinlikler haricinde müzik aleti çalmak spor dalı ile ilgilenmek ve kitap okumak gerçekten kişisel gelişiminize katkı sağlayacaktır. Ayrıca ders haricinde ilgilendiğiniz bir alan mevcut olduğu için derse konsantrasyon olma durumunuz da katbekat artış gösterir.
10. Sınıfta en çok zorlanacağınız dersler kişiye göre değişmekle beraber kimi öğrenciler matematikte kimi öğrenciler edebiyatta zorlanıyor. Bunun için özel ders alma imkanınız bulunmuyorsa derslerinizi öğretmenlerinizden iyi dinlenmeniz gerekiyor. Eve gelince yapacağınız kısa tekrarlar istediğiniz her derste size başarıyı getirecektir. Bu dönemde özel ders desteğinin yanında herhangi bir etüt merkezinden yardım almak 10. sınıfın temposunda size ekstradan yoğunluk katacaktır. Ailenizle birlikte derslerinizin başarısı ile ilgili genel bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra özel ders ya da etüt merkezlerinden yardım almak konusunu masaya yatırabilirsiniz. Ancak daha önceden de söylediğimiz gibi derslerinizi düzenli olarak takip ettiğiniz ve gereken tekrarları yaptığınız sürece herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz.
Üniversiteye Hazırlık İçin 10. Sınıfta Ne Yapmalıyım?
Üniversite sınavına hazırlık son 1 senede gerçekleşen bir olay değildir. Uzun soluklu bir süreçtir ve bunun için 9. sınıftan yavaş yavaş belli bir çaba göstermeniz gerekiyor. 9. sınıfı istediğiniz düzeyde tamamlayamadıysanız bile bu açığınızı 10. sınıfta kapatabilirsiniz. Sosyal aktivitelerin yanı sıra derslerinize ayıracağınız vakit size istediğiniz bölümü kazanmaya götürecektir. Deneme sınavlarını takip edip kendinizi sürekli kontrol etmek ve eksik konularınızı belirlemek üniversiteye hazırlık için en belirleyici faktördür. Bilinen konuları sürekli olarak çalışmak sadece vakit kaybettirir. Eksiklerinizi bilmek ve ona göre bir plan çıkarmak size daha faydalı olacak ve bu sayede amacınıza kısa sürede ulaşacaksınız.