YKS’ye Hazırlanırken Yapılmaması Gereken 3 Şey
Sınavlar her yaşta kişinin derdi olmayı başarıyor maalesef. Sınav öncesi yapılması gerekenler, sınav esnasında yapılması gerekenler hatta sınavdan sonra yapılması gerekenler hep konuşulan konular arasında. Sınava hazırlanırken en sık ve istemsiz yapılan hatalarda üzgünüm ki kendini sürekli yeniliyor. Yapılması gerekenleri duyduk öğrendik. Şimdide sınava hazırlanırken sizlerin verimini düşürdüğüne inandığım 3 önemli hatadan bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim bu 3 önemli şeyi yapmamaya özen gösterirseniz başarı düzeyiniz yükselir, kendinizi daha iyi hissedersiniz bundan eminim.
Ön Yargılarınızdan Kurtulun
Hayatın her alanında büyük hayallerimizi, düşlerimizi, faaliyetlerimizi büyük ölçüde kısıtlayan zehirli düşüncelerden biri olmuştur ön yargılar. Evet ön yargılar zehirledir ve içinize düştüğü anda sizi kısıtlar. Yeni tanıştığınız bir insan hakkında ön yargılarınız varsa iletişiminiz zayıf olur, isteksiz ve huzursuz olursunuz. Bir kitaba ön yargılı başlarsanız okuma hızınız düşer, okurken odak sıkıntısı yaşarsınız ve kitap okuma faaliyetinden keyif almazsınız. Bir derse ön yargılı bakarsanız o dersi anlamakta elbette sıkıntı yaşarsınız, sınav başarınız düşer ve çalışma isteğiniz azalır. Ön yargılarınızdan kurtulmak hep sınav sürecinizde hem de tüm hayatınızda olumlu yansımalar bırakır. Öğrencilerin genel kalıpları ve ön yargıları hep olmuştur. Matematik zor, İngilizce anlaşılmaz, felsefe karmaşık, sınav soruları uzun bu liste uzar gider. İşin en ilginç yanı bunların çoğu bir deneyime de dayanmaz. Birileri duymuş ve kulaktan kulağa yayılmıştır. Unutmayın ki siz farklısınız öğrenmeye açık olun keyif almaya çalışın ön yargılardan arınmış bir zihinle derslerinize odaklanın emin olun ki başarı size gelecektir.
Kıyaslama Yapmayın
Kıyas da zehirli sonuçlar doğuran bataklardan biridir. Kendinizi kimse ile kıyaslamayın. Ailelere de bu konuda büyük bir sorumluluk düşüyor. Çocuklarınızı ne birbirleri ile, ne akraba çocuklarıyla, ne de komşu çocuklarıyla kıyaslamayın. Kıyaslama çoğu zaman kişiyi olumsuz duygulara sürükler. Daha kıyaslandığı an kişide özgüvensizlik, başarısızlık, yetersizlik gibi duygular belirmeye başlar. Özellikle sınava hazırlık süreci zihinsel olduğu kadar ruhsal olarak da hassas olunan bir dönem. Bazen kişi ne kadar iyi de olsa strese düşer kendini kıyaslamaya başlar ve başarısı düşer. Her kişi özeldir, biriciktir. Kendi kardeşiniz ile bile aynı kişi değilsiniz. Sizden bir daha yok ki neye göre kime göre bir kıyaslamaya giresiniz. Kendinize haksızlık etmeyin ve kıyaslamadan uzak durun. Sınav sürecinde başarınızı kıyaslamayın sadece elinizden geleni yapın, emek verin ve yarattığınız güzellikleri izleyin.
Kişiselleştirme Yapmayın
Sınavlar sadece bir sınav. Sadece bir not. Evet hayatınıza şekil veren önemli sınavlar var. Geleceğinizi şekillendirmenizde önemli rol de oynuyorlar kabul. Bütün bunlara rağmen siz sadece sınavlardan ibaret değilsiniz. Sınav odaklı olmak güzel ama sınavı kişiselleştirme k zehirli olabilir. Sınava hazırlanırken şunu kendinize hatırlatın sınav sonucum ne olursa olsun hayat akmaya devam edecek ve kimsenin bana olan sevgisi de değişmeyecek. Siz yine siz olmaya devam edeceksiniz. Bu noktada şundan emin olmanız lazım elinizden geleni yaptınız mı? Eğer cevabınız evetse rahat olun sonuç ne olursa olsun içiniz rahat olacaktır. Sınava hazırken sınavın yalnızca bir sınav olduğunu, geçici bir süreç olduğunu hatırlayın. Sınava giren ilk kişi siz değilsiniz muhtemelen ki son kişi de siz olmayacaksınız. Sınava hazırlanırken eğer ki onu kişiselleştirme den süreç olarak görürseniz stresiniz azalacak. Stresinizin azalması daha fazla odaklanmanıza sebep olacak ve her şey daha da kolaylaşacak sizin için. Sınava odaklanıp stresinizi kontrol edilebilir bir düzeyde tutarsanız hem sınava hazırlanırken hem de sınav esnasında büyük rahatlık yaşarsınız. Unutmayın ki siz kıymetlisiniz, biriciksiniz ve başarılı olmak asla zor değil. Hedefleriniz zor değil. Sadece isteyin ve emek verin.