Rehberlik

Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Türkiye genelinde gerek ortaokul gerekse lise öğrencisi olsun hayalindeki mesleği gerçekleştirebilmek amacıyla ÖSYM ve MEB tarafından yapılan merkezi bir sınava girmek zorunda. Bu sınavlarda başarı kazanabilmek ve gelecekte yapabileceğiniz mesleklere kavuşabilmek için belli bir plan yapıp bu plana uymanız hayati önem taşıyor diyebiliriz. Merkezi sınavlar sıralama amacıyla gerçekleştirilir. Yani öğrenciler aldıkları puanlara göre değil, sıralamalarına göre ÖSYM tarafından yerleştirilme işlemleri yapılır. Durum böyle olunca bölümlerin de puanları arz ve talep dengesine göre her sene değişkenlik gösterir. Ancak sıralama hemen hemen aynıdır. Ders çalışma programı konusunda söyleyeceğimiz tüm uyarılar yazımızın diğer kısımlarında yer alıyor.

12. Sınıf Öğrencileri İçin Ders Çalışma Programı

Hepimiz biliyoruz ki; 12. Sınıf TYT ve AYT gibi merkezi sınavlara hazırlanma konusunda kilit bir sene. Bu seneyi verimli atlatabilmek ve merkezi yapılan sınavlardan güzel sonuçlar alabilmek için yüzlerce konuyu belli bir plan dahilinde çalışmak gerekiyor. Onun için 12. sınıf öğrencileri genelde okuldan arta kalan zamanda ders çalışabilmekte hatta öğrencilerin çoğu bir yandan dershaneye gitmektedir. Hem okul hem dershane olunca 12. sınıf öğrencileri ders çalışma için vakit bulmakta oldukça zorlanıyor. Ancak dediğimiz gibi tüm senenizi planlarsınız herhangi bir sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz. Yani planlamaktan kastımız ise hangi gün hangi konuyu hangi soru bankalarından bitireceğinizi tek tek yazmanız ve buna uymanız. Böyle bir strateji gerçekleştirirseniz planınız mükemmel bir şekilde yazılmış olur. Ancak planı yazıp kenara koymak elbette ki sizi başarıya götürmüyor. Planı uygulamak esas mesele. Sabah yedide kalkacağım diyorsanız sabah yedide kalkın. Çarşamba günü üçgende açılar konusunu tamamen bitireceğim diyorsanız o konuyu çarşamba günü tamamen bitirin. Planınızı erteledikçe üzerinize düşen yük daha fazla artacak ve sınava çalışmak için azminiz kalmayacaktır. Bu yüzden planınıza koydunuz her maddeyi tek tek bitirdiğinizde beyninizde ödül merkezi uyanacak ve vücudunuzda inanılmaz bir endorfin salgılanacak. Çünkü acı çektiniz, hedefinize ulaştınız ve vücudunuz sizi ödüllendiriyor.

Mezun Öğrenciler İçin Ders Çalışma Programı

Mezun öğrenciler AYT ve TYT sınavlarında 12. sınıf lise öğrencilerine göre nispeten daha avantajlı konumdadır. Çünkü artık okul olmadığından çalışmak için artakalan zaman oldukça fazla. Bunu avantaja çevirmek için mutlaka ders çalışma programı hazırlamalı ve bu plana uyulmalı. Belli bir plan dahilinde çalışılmazsa başarı gerçekleşmeyecek. Çünkü plansız sınava çalışmayı düşünen öğrenciler önüne çıkan her durumda sallantıda kalacak ve çabuk pes edecek. Ancak planı olan öğrenciler yaptıkları programı gerçekleştirebilmek amacıyla belli bir çaba sarf edecek ve amaçlarına ulaşmak için ter dökecek. Peki mezun öğrenciler ders çalışma programlarını nasıl hazırlanmalılar? Öncelikli olarak söyleyeceğimiz tek şey sabah saatlerinde insan zihninin anlama kabiliyetinin daha yüksek olduğudur. Yani sabah erken kalkıp ders çalışmaya başlamak her zaman daha avantajlı bir durumdur. Mezun öğrencilerde okul rutini olmadığı için onlarda bir tembellik, rehavete kapılmak gibi durumlar görülebilir. Ancak mezun olmanızın size 12. sınıf öğrencilerine göre ekstra uzun bir zaman verdiğini unutmayın ve bunu bir fırsat olarak değerlendirin. Gününüzün boş vakitlerini kesinlikle televizyon, internet, oyun, bilgisayar, tablet karşısında geçirmeyin. Sosyal medya bağımlısı kesinlikle olmayın. Eğer sosyal medyayı akıllı kullanmıyorsanız hesaplarınızı kapatın. Eksik olduğunuz konular üzerinde yoğunlaşarak ders çalışma programınızı doldurun.

Ders Çalışma Programında Mutlaka Olması Gerekenler

Bir öğrenci ister sınava hazırlık yılında olsun isterse ara sınıflardan birinde olsun mutlaka ders çalışma rutinini oluşturmalı. Bu rutini oluştururken de mutlaka ders çalışma programı hazırlayarak başlamalı. Peki ders çalışma programınızı nasıl hazırlayacaksınız? Bu konuda öncelikli olarak gün içerisinde yaptıklarınızı bir kenara yazın. Gün içerisinde gerçekleştirdiğiniz faaliyetlere ne kadar süre ayırdığınızı not edin. Size kalan zamanda uyku, yemek ve diğer alışkanlıklarınızı çıkardıktan sonra ders çalışabileceğiniz ortalama süreyi planlayın. Sabah erken saatlerde uyanmaya çalışın ve mutlaka anlamadığınız bir konuyu bu saatlerde daha iyi anlayacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Okula gidiyorsanız teneffüs aralarında yapamadığınız soruları arkadaşlarınıza veya öğretmenlerinize sormayı ihmal etmeyin. Özellikle arkadaşlarınızla çözeceğiniz sorular ve yapacağınız beyin fırtınaları size çok fayda sağlayacak. Okul veya dershaneden eve geldiğinizde ders çalışma programınıza tekrarlarınızı ekleyin ve bunu gerçekleştirin. Tekrar edilmeyen her konu bir süre sonra  unutulmaya mahkumdur. Tüm bu uyarıları dikkate alarak çalıştığınızda başarıya ulaşacağınıza eminiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu