12. Sınıflar Nasıl Çalışmalı?
12. sınıf artık 3 yıllık birikimin ardından üniversite sınavına hazırlık sürecinde oldukça üstün bir performans göstermeniz gereken zaman dilimidir. Bu süreçte ne kadar iyi çalışırsanız rakiplerinizi o kadar atlatırsınız ve hayaliniz olan bir bölüme yerleşmek için ekstradan bir sene kaybetmezsiniz. Son sınıfın başında yaz tatilinde eğer verimli bir zaman geçiremediyseniz sınava yaklaşık 10 aylık bir süreç var demektir. 10 aylık süreçte kendinize bir plan yapmalısınız. Planın içeriğinde okulda geçireceğinizi vakti, özel ders ya da etüt merkezinde geçirdiğiniz vakti ve evde ne kadar ders çalıştığınızı gözünüzün önüne koymanız gerekiyor. Ardından eksik olduğunuz konuları çıkarmanız sizin ilerleyen süreçlerde daha kolay atlatmanıza sebep olacaktır.
Düzenli Çalışın Sık Tekrar Edin
Üniversiteye hazırlık sürecinin son basamağı olan 12. sınıf tüm öğrenciler için oldukça sancılı geçiyor. 9. sınıftan itibaren düzenli olarak ders çalışan öğrenciler evlerinde geldikleri zaman sık tekrar yaptıklarından üniversite sınavlarında %90 ihtimalle başarıyı yakalayabiliyorlar. Düşük bir ihtimalle de sınav anında gerçekleşen olumsuz bir olay sonucunda başarısız olan öğrenciler mevcut. Ancak tekrar denemelerinde bu durumun üstesinden kolayca gelebiliyorlar. Üniversite sınavına hazırlık döneminde büyük bir basamak olan 12. sınıf düzenli çalışma ve sık tekrar etmenin yoğun olarak uygulandığı bir dönem olarak bilinir. Eğer sizler de okulda dershanede öğrendiğiniz konuları paralel bir şekilde yürütmeye özen gösterirseniz üniversite sınavı aslında o kadar da zor değil. Belki de hayatınız boyunca girebileceğiniz en adil sınavlardan olan üniversite sınavları her sene milyonlarca kişinin girdiği bir platform.
Okullarda, etüt merkezlerinde ya da dershanelerde 12. sınıfların üniversiteye hazırlık amacına uygun olarak yapılan deneme sınavlarına mutlaka girin. Hiçbir deneme sınavını kaçırmayın. Çünkü deneme sınavı demek adı üstünde kendinizi denediğiniz ve eksiklerinizi gördüğünüz bir sınav çeşidi. Düşük puan alsanız bile istediğiniz neti yakalayamazsınız bile sonucunda üzülmeye gerek yok. Gerçek sınavdan önce defalarca kendinizi denediğiniz deneme sınavlarında eksiklerinizi görün ve bir kenara not edin. Daha sonra eksiklerinize yönelik bir çalışma programı çıkarın. Çalışma programından sonra asıl olan planı uygulayabilmek ve belli bir disiplinize altına girebilmektir. Bunu başardığınız takdirde üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir sınav yoktur.
Okullarda ve Etüt Merkezlerinde Size Verilen Dersleri Kaçırmayın
Üniversiteye hazırlık süreci olan 12. sınıfta dikkat etmeniz gereken en önemli konu ders ve etüt merkezi yoğunluğundan dolayı bazı derslere girmek istemeyeceğinizdir. Ancak sizler hiçbir şekilde öğretmenlerden daha fazla bilgiye sahip değilsiniz. Çünkü öğretmenler kendi branşlarında uzun yıllar boyunca emek harcamış insanlardır. Edineceğiniz bir bilgi belki de sınavda çıkacak. Bunun bir garantisi yok. O yüzden elinizden geldiği kadar deneme sınavlarına ve okul, dershane etüt merkezi derslerine girmeye gayret edin. Yanlışlarınızı odaklanın ve öğretmenlerinizi çok iyi dinleyin. Düzenli tekrarlar ve iyi bir konu öğreniminin ardından soru çözümleri istediğiniz bölümü kazandırmaya oldukça yetecektir. Üniversite sınavlarının esas amacı öğrencileri sıralamaktır. Yani hiçbir zaman bölümlerin sıralamalarında anormal değişkenlikler yaşanmaz. Puanlarda düşüşler artışlar yaşanabilir ama sıralamalar öğrencilerin arz ve taleplerine göre çok fazla değişmez. Kriteriniz bölümlerin sıralamaları olsun ve planlarınızı bu doğrultuda gerçekleştirin.
12. Sınıfta okuyan öğrenciler genelde üniversite sınavlarının kendi üzerlerinde büyük bir psikolojik baskı olduğunu dile getirirler. Bunun üstesinden gelmek için zaman zaman öfke nöbetleri yaşasalar da bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu sakin kalmak ve süreci iyi kontrol etmektir. Biliyoruz 12 ay uzun bir zaman dilimi ve sürekli ders çalışmak oldukça can sıkıcı ama yapacak hiçbir şey yok. Her sene milyonlarca kişi bu sınava hazırlanıyor ve bu süreçlerden geçiyor. Hedefin olan bölüme yerleşebilmek ve ileride bu mesleği icra edebilmek için senin de rakiplerinden daha fazla ter dökmen gerekiyor.